Een Skéépe schapenvacht kopen, of toch een schapenvacht van IKEA of Kwantum. Wat is eigenlijk het verschil?!

Begrijp me niet verkeerd, ik heb helemaal niets tegen IKEA of Kwantum. Sterker nog; ik ben er eigenlijk regelmatig te vinden. Het design van de woonaccessoires is altijd volgens de laatste trends en bovenal, het is betaalbaar. Zo kun je bij IKEA of Kwantum ook terecht om een goedkope schapenvacht te kopen.

Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een Skéépe schapenvacht en een Kwantum of IKEA schapenvacht?

Om het eerste misverstand uit de wereld te helpen;

de meeste schapenvachten van IKEA en Kwantum zijn geen imitatie schapenvachten. Als er bij staat dat ze van 100% wol en 100% leder zijn, dan zijn het gewoon vachten die echt van een schaap komen. Het verschil zit hem voornamelijk in de prijs, herkomst, behandeling, productie en maat.

Prijs, Waar koop je een goedkope schapenvacht

De schapenvachten van IKEA en Kwantum zijn goedkoper dan bij ons. Op het eerste gezicht lijkt het een groot verschil maar als je nagaat dat de grootste schapenvacht van IKEA of Kwantum net zo groot is als onze lamsvacht, dan valt het eigenlijk best mee. Maar eerlijk is eerlijk, ze zijn goedkoper.

Herkomst; onze schapenvachten komen echt van Texel. Waar komt een schapenvacht van IKEA of Kwantum eigenlijk vandaan?

Nou dat wil ik eigenlijk ook wel weten! Dat is dus helemaal nergens terug te vinden. Als ik een gok moet doen, dan komen deze vachten uit China, omdat ze daar in grotere getallen worden aangeboden. Er wordt niet vermeld welk schapenras het is of waar en vooral HOE de schapen hebben geleefd. Best belangrijk toch?!

Behandeling; Hoe worden de schapenvachten gelooid en hoe komen ze zo wit?

Schapenvachten moeten gelooid worden om ze weer mooi en bruikbaar te maken. Onze vachten worden ecologisch gelooid bij verschillende looierijen binnen de EU. Dit doen we, om dat proces zo duurzaam mogelijk te houden. Door natuurlijke te looien, behoudt de vacht ook zijn eigen, soms wat geligere kleur. Dit is de kleur die het schaap zelf heeft gehad en dus voor iedere vacht uniek.

Bij de schapenvachten van IKEA of Kwantum staat helaas niet vermeld waar dit gebeurd en is dus ook niet na te gaan hoe dit gebeurd. Wel valt op dat de witte vachten heel erg wit zijn en allemaal dezelfde kleur hebben. Om dit te bereiken, worden vachten wel eens gebleekt, wat een chemisch proces is en huidirritatie kan opleveren. Nou vind ik het een beetje flauw om meteen te zeggen dat dit met de schapenvachten van IKEA en Kwantum is gebeurd, maar doordat niet duidelijk is hoe de vachten zijn behandeld, zou het natuurlijk zomaar kunnen.

Productie; Bij Skéépe is elke schapenvacht uniek.

Wat ik persoonlijk erg leuk vind als onze schapenvachten terug komen van de looierij, is dat er geen één hetzelfde is. Ze zijn er in allerlei kleuren en de natuurlijke schapenvachten hebben soms hier en daar een vrolijk stipje. De schapenvachten van Kwantum en IKEA zijn allemaal hetzelfde. Ze hebben dezelfde kleur, zijn precies dezelfde maat en hebben allemaal exact dezelfde vorm. Dit is natuurlijk omdat deze bedrijven één en dezelfde kwaliteit moeten leveren maar wat mij betreft is er weinig natuurlijks meer aan….

Zelf proberen we zo zuinig mogelijk met onze vachten om te gaan. De vachten worden zo spaarzaam mogelijk gesneden. Bij de schapenvachten waar de kleur van het dekblok niet meer uit komt, worden in een trendy kleur geverfd, zodat ze daarna alsnog gebruikt kunnen worden in een gekleurd interieur. Van de vachten die te klein zijn of niet gaaf zijn, maken we weer mooie schapenvachtproducten en zorghulpmiddelen.

De maat; een kleine of grote schapenvacht, het maakt ons niet uit!

De schapenvachten van Skéépe beginnen bij de lamsvachten, deze zijn ca. 100cm. lang en 60cm breed. Wil je een grote schapenvacht kopen, dan kom je bij ons op de supersize  uit en deze is groter dan 125cm.
De schapenvachten van IKEA en Kwantum worden allemaal in dezelfde vorm en maat gesneden en zijn allemaal kleiner dan 90cm. Ben je dus op zoek naar een grote schapenvacht, dan gaat dat daar helaas niet lukken.

Al met al dus een persoonlijke afweging. Ga je voor een kleinere, goedkope schapenvacht met en standaard afmeting, vorm en kleur, dan zit je bij IKEA of Kwantum prima. Zoek je een natuurproduct waarvan je weet waar en hoe het schaap geleefd heeft en zoek je iets unieks in vele verschillende kleuren maten en vormen, dan hopen we je graag terug te zien in onze webshop!

Tot snel!
Sanne