Schapenvacht medicinaal gelooid, wat is dat eigenlijk?

Schapenvacht medicinaal gelooid, wat is dat eigenlijk?

Een Texelse schapenvacht wordt al jarenlang gebruikt voor comfort en sfeer in de woning: de decoratieve eigenschappen spreken voor zich maar wat is nou eigenlijk een medicinale schapenvacht en waar wordt die voor gebruikt?

Medicinaal gelooid

Medicinale schapenvachten worden gelooid door middel van een speciale looiprocessen die medicinaal worden genoemd. Hierbij blijft het wolvet (lanoline) in stand gehouden en lanoline heeft weer een helende en beschermende werking heeft voor de huid.

Daarnaast is het ook een chloorvrij looiproces, waarbij de natuurlijke geur in lichte mate aanwezig blijft. Door het ontbreken van de blekende werking van chloor is een medicinaal gelooide schapenvacht eerder lichtgeel dan wit van kleur. In plaats hiervan heeft de vacht een antibacteriële werking en geeft ze geen irritatie, ook niet bij contact met de naakte huid. Om deze reden wordt een medicinale schapen- of lamsvacht gebruikt in de gezondheidszorg en meestal niet ter decoratie.

Het helpt bijvoorbeeld bij kloven en doorliggen!

Een veelvoorkomende klacht bij mensen met een gevoelige, droge huid is het ontstaan van kloven in de huid van de voeten. Om deze klachten te verlichten, gebruiken veel mensen een medicinaal gelooide lamsvacht op het voeteneind van hun bed. Ook hebben wij een onderdeken die geheel uit medicinale vacht bestaat. Door het gebruik van een medicinale schapenvacht ervaren veel mensen niet alleen verlichting maar ook genezing! Om onder andere deze reden is het dat we ook wel spreken van gezondheidsvachten. Ook onze hielbeschermers helpen uitermate goed bij deze huidklachten en gewrichtsklachten.

Bekijk hier al onze producten die gemaakt zijn van medicinale schapenvacht.

Texel geeft wat extra’s aan uw schapenvacht

Niet alle schapen zijn hetzelfde en dat maakt een schapenvacht een uniek natuurproduct. Onze vachten komen van het Texelse schapenras maar hebben als enige ook echt op het eiland geleefd. De schapen leven vrij bij de Texelse boer en de vacht wordt positief beïnvloed door het Texelse klimaat. D e wind en zeelucht zorgt ervoor dat de wolvezel van deze schapen veerkrachtiger is en dikker dan die van soortgenoten die, op andere plekken in de wereld hebben geleefd.

Je kunt voelen dat de vacht van een echt Texels schaap steviger is, en dat betaalt zich uit in de helende, druk verlagende werking van een medicinale vacht. Voor mensen met pijn-, gewrichts- of doorligklachten is het een ideale combinatie: een zachtheid die veilig is voor de huid met een veerkrachtige stevigheid.

Waarom zij medicinale schapenvachten kort geschoren?

Een medicinale vacht wordt, na het looiproces, kort geschoren tot ongeveer drie centimeter. Dit maakt de steun die de vacht biedt nog groter dan een "gewone" Texelse schapenvacht en is de vacht mooi egaal om op te liggen. Voor baby’s heeft dit als extra voordeel dat de lange haren niet in de mond terecht kunnen komen en dus veilig is om op te slapen. Mensen met decubitus kunnen dit bevestigen dat het hun klachten vermindert en de slaap verbeterd.

Is een medicinale schapenvacht wasbaar?

Een echt Texelse medicinale schapenvacht is ook nog, zij het met mate, machine wasbaar. Zowel het wassen als het drogen dienen op een relatief lage temperatuur te gebeuren, bij voorkeur met een wolwasmiddel, om het gehalte aan lanoline in stand te houden. Daarnaast bestaat er ook een medicinale schapenvacht die zelfs op hoge temperatuur wasbaar is, voor extra hygiëne.

 

Al onze vachten zijn afkomstig van de Texelse schapen van Skéépe.nl